MO toont een wisselende collectie van de originele schilderijen en tekeningen van Marius van Dokkum. In de MO Museum Shop vindt u diverse artikelen met de afbeeldingen van werken van deze kunstenaar. Zo zijn er giclée’s, kaarten en boeken te vinden.

 

Over Marius van Dokkum

Marius van Dokkum, geboren in 1957 te Andijk, studeerde aan de Christelijke Akademie voor Beeldende Kunsten in Kampen, met als hoofdvak illustratie. Na de akademie vestigde hij zich in Apeldoorn, waar hij tot op dit moment werkzaam is als schilder, illustrator, tekenaar en ontwerper. 

 

De schilderijen van Marius van Dokkum zijn bij een groot publiek geliefd en bekend. De meeste mensen kennen zijn werk slechts van kaarten en fraaie giclée-reproducties. Museum Ootmarsum wil een podium bieden aan deze bijzondere kunstenaar opdat zijn oeuvre ook langlopend in het echt kan worden bekeken en bestudeerd.

Marius van Dokkum is vooral bekend om zijn eigentijdse genretaferelen. Met een milde spot houdt hij de toeschouwer een spiegel voor, een glimlach van herkenning en niet de strenge vermaning zoals we die ook kennen uit de meesterwerken van de 17de eeuw. Verwantschap met Jan Steen laat zich raden maar juist de blik waarmee de schilder in onze eigen tijd rondkijkt en observeert maakt dat de kijker plezier beleeft aan deze moderne visie. Naast de kenmerkende schilderijen van Marius van Dokkum worden in Museum Ootmarsum ook minder bekende werken getoond waaronder stillevens, getekende portretten en landschappen, en boekillustraties.

 

De schilderijen van Marius van Dokkum  bestaan uit portretten, stillevens en vrije onderwerpen. In zijn vrije onderwerpen komen meestal eenvoudige mensen voor in hun eigen leefomgeving. Mensen die ondanks hun eigenaardigheden toch sympathiek overkomen. 

Marius van Dokkums werk wordt gekenmerkt door de vele details, er is zoveel op te zien. Vaak hebben zijn schilderijen iets humoristisch. Van Dokkum is van mening dat humor het werk toegankelijker kan maken.

“Ga jij maar illustreren”, zeiden ze op de Academie in Kampen. Dat was goed gezien. Marius kwam naar de academie om de technieken te leren: werken naar model, schilderen met olieverf, de kunst van de aquarel en de pastel, maar bovenal om zijn verhalen te leren verbeelden. 

Van Dokkum is een verteller, hij zoekt naar manieren om zijn indrukken weer te geven op een anekdotische manier. Met humor, soms neigend naar grappen en grollen in de tradities van 17de eeuwers zoals Jan Steen en de gebroeders Adrian en Isack van Ostade, boertig – om het oude woord te gebruiken – met toch hier en daar een boodschap. Maatschappijkritiek en relativering zoals Nederlandse kunstenaars de eeuwen door op het lijf is geschreven.

 

Marius van Dokkum >> afbeeldingen schilderijen en tekeningen in MO

Marius van Dokkum >> Facebook

Marius van Dokkum >> website

Marius van Dokkum >>Youtube